Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

"Τι είναι ο άνθρωπος και γιατί υπάρχει"

Σημασία για μένα έχει το να απαντηθούν και τα δυο ερωτήματα.

Καλύτερα θα έλεγα, ότι η απάντηση στο ερώτημα τι είναι ο άνθρωπος, για να είναι ολοκληρωμένη, θα πρέπει να περιέχει και την απάντηση και στο γιατί υπάρχει ο άνθρωπος.

Απαντήσεις στο ερώτημα "Τι είναι ο άνθρωπος", δίνονται από πολλούς. Η απάντηση όμως που αυτοί δίνουν στη συνέχεια στο ερώτημα "και γιατί υπάρχει", δεν με ικανοποιούν.

Αν είχα βρει μια απάντηση που με ικανοποιούσε, θα την είχα υιοθετήσει και θα είχα τελειώσει με το θέμα. Θα ήξερα γιατί ζούσα και θα προσπαθούσα να προσαρμοστώ σε αυτό.

Για παράδειγμα, αν πίστευα αυτό που λένε πολλοί, ότι ο άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και υπάρχει για να βοηθήσει την κοινωνία να πάει μπροστά, θα είχα τελειώσει με το θέμα, δηλαδή, θα προσάρμοζα τη ζωή μου και τις εν γένει πράξεις μου, στην επιδίωξη αυτού του σκοπού της ύπαρξής μου.

Έλα όμως που δεν το πιστεύω αυτό...
Και δεν το πιστεύω γιατί αμέσως γεννιέται το ερώτημα, "και γιατί υπάρχει η κοινωνία; " στο οποίο δεν μπορώ να βρω μια αποδεκτή απάντηση...

Και αν δεν βρω μια αποδεκτή απάντηση, δεν πρόκειται να αποδεχθώ και την απάντηση στο αρχικό ερώτημα ότι δηλαδή ο άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας κλπ κλπ.

Και έπεται η συνέχεια οσονούπω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: